Gömülü dişler, sürme vakti gelmesine rağmen sürmeleri tamamlanmadan diş eti altında ya da kemik altında kalan dişlerdir. Çene kemiğinin içerisinde tamamen gömülü kalabileceği gibi diş eti altında kaldığından ağızda görünmeyen durumda da olabilirler. Bazı dişler ise bir kısmı ağız içinde görünmesine rağmen kalan kısmı diş eti veya kemik altında kalabilir. Bu dişlere de yarı gömülü dişler olarak adlandırılır. Dişlerin gömülü kalması durumu daha çok alt ve üst 20 yaş dişlerinde görülmektedir.
Gömülü dişlerin ağız içi belirtileri nelerdir?
Gömülü dişlerin en sık görülen belirtileri; diş ağrısı, çene çevresinde şişlik olması, ağızda kötü koku, diş etinde kırmızılık ve şişlik, diş etlerinde kanama şeklindedir. Bu belirtiler görüldüğünde diş hekimine başvurarak gerekli kontrollerin yapılması gerekmektedir.
Dişlerin gömülü kalmasına etken eden faktörler nelerdir?
Dişlerin gömülü kalması bazen birden çok sebebe bağlı olabilirken bazen de sadece tek bir sebebe bağlı olabilir. Dişlerin gömülü kalmasının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:
*Çenede darlık olması sebebi ile dişlerin sürecek yer bulamaması,
*Süt dişlerinin erken çekimine bağlı olarak yanlardaki dişlerin boşluğa kayması ile dişin süreceği alanın kapanması,
*Genetik etkenler,
*Dişlerdeki enfeksiyon tedavi edilmezse, bu enfeksiyona bağlı olarak alttan gelen dişin sürmesi durabilir.
Gömülü diş ameliyat süreci nasıldır?
Gömülü diş operasyonundan önce hastadan gerekli röntgenler alınarak dişin konumu, çevre dokular, ameliyata uygunluğu tespit edilir. Eğer komşu diş ve dokularda hasar oluşturabilecek durumdaysa dişlerin ortodontik tedaviye uygun olup olmadığına bakılır. Gömülü dişin konumu çekime uygunsa ise hasta ameliyata hazırlanır. Operasyona başlarken öncelikle hastaya lokal anestezi uygulanır. Uyuşma sağlandıktan sonra diş eti kaldırılarak kemik ve dişin ortaya çıkması sağlanır. Dişin üstünde kemik dokusu varsa kemik aşındırılarak diş çekilir. Diş çıkartıldıktan sonra diş eti tekrar kapatılarak dikiş atılır ve operasyon sonlandırılır. Bir hafta sonra dikişlerin alınması ile tedavi süreci tamamlanır. Ameliyat sonrası diş hekiminin vereceği talimatlara uymak ve reçete ettiği ilaçları düzenli kullanmak operasyon sonrası oluşabilecek sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.